گسترش روز افزون علوم و فناوریهای جدید، توجه به معیارهای ارزش دهی به تحقیقات،پژوهش ها و ژورنال ها را ناگزیر می سازد. یک منبع ارزیابی بی طرف که نیازهای استفاده کنندگان را به بخوبی شناسائی کند و از طرفی دیگر نقاط ضعف و قوت نشریه های علمی و پژوهشی در زمینه های مختلف را بررسی کند، می تواند راه گشای خوبی برای جویندگان علمی باشد. .
در همین راستا موسساتی اقدام به سنجش اعتبار تولیدات مختلف علمی نموده و در این زمینه مشاوره های تخصصی ارائه می دهند. طبعاً معتبر بودن خود این موسسات هم باعث وجاهت مطالب تایید شده توسط ایشان می گردد و هم طیف مخاطبان آنان را افزایش می دهد. چرا که باید در موسساتی محتوای علوم تولید شده مورد تایید قرار بگیرد که بتوان با خیال راحت به آنها استناد کرد و کار علمی خود را بر اساس نتایج تحقیقات علمی قبلی، استوار نموده و به پیش برد. ISI یکی از موسسه هایی است که با ارائه چارچوبی مورد قبول تا حدی این مسئله را حل نموده است.
ISI چیست و تاریخچه آن
institute for Scientific Information) ISI) یا «موسسه اطلاعات علمی» یک موسسهی خصوصی است که توسطEugene Garfield در سال ۱۹۶۰م تاسیس شد و در سال ۱۹۹۲ توسط Thomson Scientific & Healthcare خریداری شد و بعنوان Thomson ISI شهرت یافت. تامسون در سال ۲۰۰۸ با گروه رویترز Reuters Group ادغام شد، و هم اکنون Thomson ISI قسمتی از دپارتمان Healthcare & Science متعلق به موسسه Thomson Reuters است. این موسسه نشریاتی را که در تمام جهان منتشر میشوند بررسی و مقالات نشریاتی را که معتبر میداند به منظور امکان جستجو در مراکز علمی و تحقیقاتی، فهرست میکند. این امکان جستجو با دریافت هزینه در اختیار استفاده کنندگان گذاشته میشود. نام این موسسه «در ایران» به خاطر ارزش گذاری بر اساس آن برای ارتقای اساتید و برای دانشجویان دکترا شهرتی بیش زیادی یافته است. این موسسه ادعا می کند که با رعایت اصول اعتماد و حفظ استقلال، در نمایه کردن نشریات به صورت بی طرفانه عمل می کند. و هر نشریه ای که صلاحیت لازم را کسب کند در لیست موسسه قرار می گیرد.
فعالیت:
فعالیت های ISI حجم گسترده ای از آنالیز و دسته بندی مقالات و سرویس های پژوهشی از علوم انسانی تا علوم پایه را دربرمی گیرد. این موسسه با ارائه لیست موضوعی امکان دسترسی آسان به مقالات و ژورنالهای دارای استاندارد مذکور را برای استفاده کنندگان فراهم می آورد.
لیستی بالغ بر ۱۲۰۰۰ ژورنال توسط موسسه ISI به روز نگهداری می شود. این لیست ۱۱۰۰ ژورنال هنر و منابع انسانی را به همراه مجلات علمی دیگر دربر می گیرد. درحقیقت ISI پایگاهی برای فهرست نمودن و پوشش دادن جامع مهمترین مجلات علمی منتشره در دنیا به منظور تبادل اطلاعات میان پژوهشگران مختلف می باشد. شمار مجلات ISI ثابت نیست. یک مجله ممکن است در یک زمان، از مجلات ISI محسوب شود، اما به دلیل کاهش بار علمی، بعدا از لیست مجلات ISI کنار گذاشته شود. این نمایه با به ارزیابی همه مجلات متقاضی و عضو می پردازد. فرایند بررسی مجلات جدید و ارزیابی مجلات عضو غالباً به صورت هر دو هفته یک بار انجام می گیرد. که این کار منجر به اضافه شدن تعدادی عضو و همچنین حذف برخی مجلات از پایگاه داده می گردد. هر سال، بیش از ۲،۰۰۰ عنوان مجله بررسی و حدود ۱۰% از مجلات ارزیابی شده برای گنجاندن در پایگاه داده انتخاب می گردد.